Sledestofzuigers zonder stofzak
Zoek je een goede zakloze stofzuiger? Moet je dan perse een Dyson kopen, of zijn er nog andere goede merken op de markt? Op deze pagina lees je waar je op kunt letten bij het kopen van de beste stofzuiger zonder zak. Het voordeel van deze cycloonstofzuigers is dat je bespaart op stofzakken en dat de zuigkracht minder snel afneemt dan bij een gewone stofzuiger.
Top 10 Zakloze Stofzuigers
Beste zakloze stofzuigers
#1 – Philips FC9745/09 PowerPro Expert
Zakloze stofzuiger geschikt voor harde vloeren en dierenharen.
- Energieklasse: A+
- Snoerlengte: 7 meter
- Actieradius: 10 meter
- Gewicht: 5,5 kilo
- Vermogen: 650 watt
- Geluid: 76 dB
#2 – Rowenta Silence Force Cyclonic 4A
Stille stofzuiger met lang snoer inclusief veel mondstukken voor parket en dierenharen.
- Energieklasse: A
- Snoerlengte: 8,4 meter
- Actieradius: 11 meter
- Gewicht: 9,7 kilo
- Vermogen: 750 watt
- Geluid: 67 dB
Waar moet je op letten?
1. Wat is een stofzuiger zonder zak?
De sledestofzuiger is verkrijgbaar in twee uitvoeringen. Namelijk eentje met stofzak en eentje zonder stofzak, ook wel een cycloonstofzuiger genoemd. Stof, haren, pluisjes en ander vuil wordt opgezogen vervolgens opgevangen in een uitneembaar stofreservoir. Deze stofbak leeg je wanneer de bak vol is in de prullenbak.
De zakloze stofzuiger heeft als voordeel dat je bespaart op de kosten van stofzuigerzakken. Maar het nadeel is wel dat het legen van het stofcompartiment een minder hygiënisch klusje is. Fijne stofdeeltjes kunnen namelijk bij het legen van de stofbak omhoog dwarrelen en dat is voor mensen met een stofallergie niet wenselijk. Daarom is het advies om het stofresservoir te legen buiten in de vuilnisbak.
Kenmerken:
- Op wielen
- Zonder stofzak
- Met stofzuigerslang
- Altijd met snoer
Top 10 Zakloze Stofzuigers
2. Voor- en nadelen
Voordelen:
- Zakloze stofzuigers verbruiken wat minder energie.
- De zuigkracht neemt niet af bij een volle stofbak.
- Op de lange termijn bespaar je op de kosten van stofzakken.
- Je loopt niet het risico dat stofzakken niet meer te koop zijn.
Nadelen:
- Duurder in aanschaf.
- Meeste zakloze stofzuiger hebben doorzichtig reservoir.
- Legen en schoonmaken van het reservoir is een stoffig klusje.
- Meer last van vieze geurtjes bij het legen van de bak.
- Stoot wat meer stof uit, dus minder prettig voor stofallergieën.
- Iets luider dan een stofzuiger met zak
3. Hoe werkt een zakloze stofzuiger?
Wat maakt de techniek van een zakloze stofzuiger nu anders dan dat van een traditionele stofzuiger met zak? Dit zit ‘m in de opvangbak. In de jaren ’80 bedacht James Dyson een stofzuiger zonder zak, dit realiseerde hij door gebruik te maken van cycloon scheiding. Stof wordt in een cilinder gezogen die ervoor zorgt dat de lucht als een tornado in de buis ronddraait. Door deze luchtcirculatie wordt stof en vuil naar buiten gedrukt tegen de wand van de opvangbak. Hierdoor wordt de lucht gescheiden van het vuil en kan de schone lucht via een filter de stofzuiger verlaten.
In principe wordt stof en vuil van de ingezogen lucht gescheiden door de snelle luchtcirculatie. Bij een stofzuiger met stofzak wordt het vuil van de lucht gescheiden door de stofzak.
Top 10 Zakloze Stofzuigers
4. Waarom een zakloze stofzuiger kopen?
We weten nu hoe een cycloon stofzuiger werkt. Maar waarom zou je er eentje moeten komen in plaats van een stofzuiger met zak?
De techniek die James Dyson gebruikte was niet nieuw, maar hij was wel de eerste die dit toepaste op stofzuigers. Dat deed hij omdat hij het zat was om stofzakken te moeten verwisselen en hij vond het vervelend dat de zuigkracht afnam bij zijn oude stofzuiger.
Dit zijn de twee hoofd redenen om voor een zakloze stofzuiger te kiezen. Dus de constant hoge zuigkracht van je stofzuiger en het feit dat je geen stofzakken meer hoeft te verwisselen.
Je zal natuurlijk wel nog steeds het stofresservoir moeten legen en schoonmaken. De meeste mensen doen dit bij de afvalcontainer in de tuin, omdat het nogal een stoffig klusje is. Je wil natuurlijk niet dat je woonkamer weer onder het stof komt te liggen doordat je de stofbak aan het legen bent. Daarnaast zul je ook filters regelmatig moeten vervangen of verschonen, net zoals bij een standaard stofzuiger.
Wat is nu beter, met of zonder stofzak?
Ben je er nog niet helemaal uit of je een stofzuiger met of zonder zak moet kopen? Het blijft ook een lastige keuze. Laten we ze nog een keer snel doornemen.
Een stofzuiger met zak heeft doorgaans een grotere opvangcapaciteit en het verwisselen van de stofzak is hygiënischer. Daarnaast is het geluidsniveau van de stofzuiger wat lager. Stofzuigers met zak worden ook eerder aanbevolen voor mensen met een stofallergie.
Een zakloze stofzuiger ziet er wat moderner dan een traditionele stofzuiger met zak. Je hoeft nooit meer te zoeken naar geschikte stofzakken voor je stofzuiger. Zeker bij een ouder model wordt het steeds lastiger om stofzuigzakken te vinden voor jouw stofzakken. Een zakloze stofzuiger heeft als grootste voordeel dat de zuigkracht niet afneemt wanneer de opvangbak vol raakt. Naast dat je bespaart op stofzakken zul je ook besparen op energie omdat zakloze stofzuigers minder energie gebruiken.
Beide type stofzuigers zijn goed, natuurlijk afhankelijk van het merk, de uitvoering en het model. Het is meer een kwestie van voorkeur en smaak. Alle twee de soorten hebben voor- en nadelen, het is maar net welke het beste bij jou past.
Video: Philips PowerPro Expert Stofzuiger
5. Waar nog meer op letten?
In onze uitgebreide stofzuiger koopgids vind je uitgebreide informatie waar je op kunt letten bij de aanschaf van je nieuwe stofzuiger. De belangrijkste aspecten in het kort:
- Type vloer – Is de stofzuiger geschikt voor jouw vloer? Dit is echt heel belangrijk. Als je namelijk vooral tapijt in huis hebt wil je een stofzuiger hebben die goede prestaties levert voor vloerbedekking. En dat geldt zeker als je hoogpolig tapijt hebt (bekijk hier geschikte stofzuigers voor hoogpolig tapijt). Maar ook voor harde vloeren geldt dat je moet opletten of de stofzuiger hier geschikt voor is. Let hierbij op het energielabel en de mondstukken die geleverd worden. Voor harde vloeren heb je een parketborstel nodig en voor tapijt een turboborstel.
- Energielabel – Het energielabel van een stofzuiger vertelt het meeste over de stofzuiger. Naast het vermogen van de zakloze stofzuiger kun je ook de energieklasse vinden, de geluidsproductie en de zuigprestaties op verschillende vloeren. Ook een belangrijke is de kwaliteit van de uitgeblazen lucht.
- Filters – Heb je een stofallergie of heb je liever zo min mogelijk fijne stofdeeltjes in huis? Dan moet je letten op het HEPA filter in je stofzuiger. Dit filter zit namelijk voor de uitlaat van je stofzuiger. Een stofzuiger blaast opgezogen vuile lucht naar binnen en blaast dit ook weer naar buiten toe. En deze lucht wil je natuurlijk zo schoon mogelijk hebben. Een HEPA filter kent diverse klassen, kies minimaal voor HEPA 12 als allergisch bent voor stof.
- Lengte snoer en actieradius – Kies voor een zakloze stofzuiger met een snoerlengte die past bij jouw woning. Een te kort snoer is namelijk zo vervelend. Ons advies is om minimaal voor 8 meter te kiezen, hierdoor heb je redelijk goed bereik in een standaard woning. Maar naast de snoerlengte moet je ook kijken naar de actieradius van de stofzuiger. Dit geeft aan de afstand van het stopcontact tot en met de zuigmond. Een uitschuifbare telescoopbuis draagt bij aan de actieradius en is ook aan te raden voor lange mensen.
- Zuigkrachtregeling – De meeste mensen hebben verschillende vloersoorten, zoals pvc, laminaat, hoogpolig tapijt en vloerbedekking. Daarom is het handig om een stofzuiger te hebben waarmee je handmatig de zuigkracht kunt regelen. Standaard stofzuiger beschikken over een schuifje op de stofzuigslang om de zuigkracht te regelen. Maar wenselijker is om dit elektronisch in te stellen op de stofzuiger zelf. Je kunt dan met een schakelaar de zuigkracht hoger of lager zetten. Hoge zuigkracht is belangrijk om vloerbedekking en tapijt grondiger te reinigen.
Top 10 Zakloze Stofzuigers
Bronvermelding:
- Universiteit Twente – https://www.utwente.nl/onderwijs/pre-university/pre-u/begeleiding/profielwerkstuk-helpdesk/natuurkunde/de-cycloon-stofzuiger/
- Hydrocycloon – https://nl.wikipedia.org/wiki/Hydrocycloon
- Wikipedia – https://en.wikipedia.org/wiki/James_Dyson
- Wikipedia – https://nl.wikipedia.org/wiki/Stofzuiger